top of page

Jurnal de deputat 1-7 martie 2021

💰 Prima săptămână din martie a fost concentrată pe aprobarea bugetului național în plenul Parlamentului. Au fost discuții lungi, ședințe intense atât în comisii cât și în plen, dezbateri pro și contra amendamentelor depuse de opoziție, momente de tensiune, nervi, dar și satisfacția finală că în sfârșit avem un buget în care prioritare sunt investițiile. Cu siguranță, putem spune despre bugetul de anul acesta că este unul responsabil. Iar logica e simplă: după o perioadă de criză, sanitară și economică, cum a fost cea din 2020, singura soluție pe care orice economie o are este să se concentreze pe investiții. Iar statul este cel mai mare investitor. Investițiile susțin locuri de muncă, și de aici tot tăvălugul care duce la menținerea PIB în cotele estimate.

Știu că pare e exprimare simplistă, dar la asta se rezumă în câteva cuvinte, toate tomurile scrise vreodată despre economie. Fără să investești nu poți să te dezvolți.

În ceea ce privește județul Constanța, sunt prevăzute în buget investiții în domeniul transporturilor și a infrastructurii:

📌elaborarea studiului de Prefezabilitate pentru infrastructură rutieră – varianta Techirghiol și drumul expres Constanța – Tulcea

📌 pregătirea în vederea elaborării documentațiilor tehnico-economice pentru legătura rutieră între A4 și DN 39E – Nod Cumpăna

📌lucrări de infrastructură pentru consolidarea malului prăbușit de la Cumpăna

📌reabilitarea podului rutier de la Cernavodă

📌electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța – Mangalia

📌 modernizarea și extinderea capacității în Portul Medgidia

📌modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța

Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu” va beneficia de amenajare banda pistei și am bugetat RESA, valoarea totală a proiectului fiind de 49.901 000 lei, de la bugetul de stat.

Spitalul Județean Constanţa a primit 36 milioane lei pentru aparatură și îmbunătățirea siguranței pacienților și a personalului medical.

Urmează un an în care trebuie să fim responsabili, nu populiști, cu riscul că vom fi atacați din toate părțile.

💡 Tot zilele trecute USR PLUS a depus un proiect de modificare a statutului Camerei Deputaților și Senatului și a Regulamentelor celor două camere, astfel încât de acum încolo, parlamentarii să fie sancționați pentru votul multiplu. Nimeni nu este mai presus de lege iar ceea ce s-a întâmplat în plenul reunit, când parlamentari PSD și AUR au fost surprinși votând cu cartelele colegilor absenți, este o sfidare la adresa românilor.

📅Vineri, am avut o primă dezbatere informală cu reprezentanții asociațiilor Animal Society, ai asociației chinologice “Hobby” Constanța, ai asociației Everything for 4 paws și membri ai societății civile și ai USR PLUS Constanța legată de propunerea noastră de a reglementa accesul pe plajă cu animalele de companie. Discuțiile au conturat câteva idei de bază pe care vrem să le includem în propunerea legislativă:

✅ Accesul neîngrădit pe toate plajele publice cu animalele de companie, în afara sezonului estival;

✅ Posibilitatea ca pe durata sezonului estival, utilizatorul plajei să opteze pentru a permite sau nu accesul cu animale de companie;

✅ Accesul pe plajă să fie condiționat de respectarea regulilor generale: lesă, botniță în cazul animalelor din rase periculoase, strângerea deșeurilor eliminate de căței;

✅ Stabilirea unor sancțiuni bine definite pentru cei care nu respectă regulile accesului pe plajă cu prietenii necuvântători;

✅ Extinderea competențelor de a constată și de a aplica amenzi pentru cei care nu respectă aceste reguli, către mai multe instituții ale statului.

📑O acțiune la fel de importantă a fost și strângerea de semnături, la Agigea și Lazu,duminică, alături de colegii de la USR PLUS Agigea care au început procedura de demitere a primarului primarului Cristian Maricel Cîrjaliu.

Este singura variantă rămasă pentru deblocarea activității Consiliului Local. Procedura începe cu strângerea de semnături necesare pentru declanșarea referendumului local.

La mulți ani, dragii mei! Să aveți o primăvară frumoasă!

0 views0 comments
bottom of page