top of page

Jurnal de deputat - 15-20 februarie 2021

Suntem la finalul unei săptămâni cu realizări importante din mai multe puncte de vedere:

  • Am reușit, miercuri, să trecem prin plenul Parlamentului proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor care prevede desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un prim pas spre normalitate și crearea unui sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate.

  • În continuare, vom căuta cele mai bune variante, conforme cu Constituția, pentru eliminarea pensiilor speciale și pentru celelalte categorii profesionale.

  • Tot miercuri, în plenul reunit, am votat pentru respingerea moțiunii de neîncredere împotriva lui Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății.

Rar mi-a fost dat să ascult un cor al ipocriziei și al nerușinării, ca cel trâmbițat zilele trecute de la tribuna plenului Parlamentului de reprezentanții PSD. În cei 23 de ani în care actualul parlamentar PSD, Streinu-Cercel s-a aflat la conducerea spitalului M. Balș nu am auzit niciun ministru al Sănătății sau parlamentar PSD să ceară o evaluare a siguranței la incendiu a clădirilor. Nimeni nu s-a întrebat de ce firma de pompieri cu care spitalul a avut contract în ultimii șapte ani nu avea nici avize, nici angajați.

18 ani a fost PSD la Ministerul Sănătății, 12 miniștri, ultimii trei, anchetați de DNA și niciun parlamentar PSD nu i-a cerut niciunuia demisia. Ipocrizie fără margini. Nerușinarea unei sistem mafiot disperat că-și pierde camarila. Același PSD care vrea acum să se reinventeze electoral urcându-se cu bocancii pe tragedii și uitare, profitând de durerea oamenilor și încercând să înlăture singurul ministru al sănătății hotărât să înfrunte sistemul.

Marți am lucrat în comisia de muncă și protecție socială la un proiect de lege care a îmbunătățit prevederile OUG 147/2020.

În esență, OUG 147/2020 prevede acordarea unor zile libere pentru părinţi, cu scopul de a-și supraveghea copiii în situația desfășurării școlii online. Zilele libere sunt plătite, în cuantum de 75% din salariu angajatului, și nu se deduc din zilele de concediu de odihnă.

În comisia de muncă OUG a fost amendat întrucât în forma sa inițială îngreuna accesul părinților care își cresc singuri copiii la aceste beneficii, lăsând loc unor interpretări ambigue. Prin clarificarea unor termeni și a unor proceduri de acordare a zilelor libere, familiile monoparentale se vor bucura mult mai ușor de această facilitate

Mai mult, această lege prevede ca părinții care lucrează în domenii esențiale (apărare, ordine publică și siguranță națională, producția de energie, unități sanitare), indiferent dacă își cresc singuri sau nu copiii, întrucât nu pot beneficia de zilele libere pentru supravegherea copiilor, având în vedere specificul posturilor pe care le ocupă, pot beneficia de un spor de 75% la salariu în compensarea imposibilității de a primi zile libere, cu respectarea unor plafoane specificate de lege.

Joi, din nou, ședință în comisia de muncă.

Vineri, audiențe în județ, mai exact Medgidia, alături de consilierii locali USR PLUS.

1 afișare0 comentarii

Comments


bottom of page