top of page

Justiție echitabilă pentru victimele asigurărilor

Actualizată în: 4 iun. 2023

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător. Totuși, intervenția FGA este limitată, fiind impusă respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege de 500.000 lei, dacă asigurătorul este în faliment, indiferent de valoarea poliței de asigurare încheiată inițial.


„În momentul de față, dacă ești victima unui accident de mașină și îți pierzi o mână, un picior, vederea, iar asiguratorul este în faliment, tu primești 100.000 euro pentru toată viața ta de acum încolo. Dacă asiguratorul nu este în faliment, instanța decide suma despăgubirilor pe care tu le primești. Nu este corect. Victima este victimă, indiferent de situația asiguratorului. Falimentul unui asigurator nu poate și nu trebuie să dicteze despăgubirile victimei. De aceea am depus acest proiect de lege prin care îmi doresc să cresc de zece ori pragul  impus de lege de la 500.000 lei la 5 milioane lei pentru cazurile în care asiguratorul este în faliment.”, a declarat Cristina Rizea, inițiatoarea proiectului.


Conform inițiativei legislative, pragul de 5 milioane RON se va  aplica în următoarele situații:

• când dreptul la despăgubire se naște ca urmare a vătămării corporale grave a persoanei păgubite;

• atunci când prejudiciul cauzat se datorează nerespectării de către făptuitor a dispoziţiilor legale, a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi.


Inițiativa încearcă să restabilească echitatea, în condițiile în care o persoană vătămată în cazuri similare, dar care ar trebui să fie despăgubită de un asigurator care nu este în insolvență, va beneficia de o despăgubire corectă, în timp ce pentru aceleași traume, o persoană despăgubită de FGA va primi o sumă plafonată la un nivel mult inferior plafonului din polița de asigurare. Semneaza pentru petitie aici: https://www.cristinarizea.ro/despagubireasiguratilor
9 afișări

Comments


bottom of page