top of page

Nu panica e solutia, ci raftul de sapun!

Am citit în ultimele zile, cred că de peste o sută de ori despre Covid-19, încât, oricât de rațională aș incerca să fiu, simt că mă apucă și pe mine isteria. De la o campanie de informare asupra măsurilor de prevenție, trecând prin filtrul punctelor de rating, toată această propagare media s-a transformat deja în panică națională, mai ales acum, când avem deja un caz confirmat de coronavirus. Magazine golite, de parcă ar veni foametea, nu gripa, priviri dușmănoase către cei reîntorși din afară, zvonistică și declarații oficiale.

Din cauza gravității răspândirii virusului Covid-19

Delegația USR-PLUS din Parlamentul European a cerut, deja, Comisiei Europene un plan de acțiune integrat care să includă aplicarea unor proceduri comune de triere a pasagerilor în toate aeroporturile din UE, proceduri comune de dezinfecție în aeroporturi, transportul public urban, intern și internațional, activarea Mecanismului de Protecție civilă al UE pentru coordonarea eforturilor de achiziție a medicamentelor și echipamentelor de protecție, mobilizarea experților epidemiologici ECDC, actualizarea permanentă a listei spitalelor pregătite să primească pacienții cu coronavirus și suplimentarea finanțării proiectelor în derulare pentru realizarea unui vaccin.

Și totuși…

În tot acest timp, independent de virusul chinezesc, la nivel mondial, 250 de oameni mor lunar de la banala aspirină, 20.000 din cauza erorilor medicale sau a infecțiilor intraspitalicești, 38.000 mor de gripă sezonieră, alți 49.000 de virusul HIV și peste un milion de oameni mor lunar din cauza bolilor de inimă și a accidentelor auto. Dar pentru că această statistică nu este intens rostogolită în media, ea nu produce nici un fel de reacție.

Da, situația e serioasă.

In ultimele 24 de ore au apărut primele cazuri in Norvegia, Grecia, Macedonia, Pakistan, Suedia și Alegeria, iar în Spania un hotel întreg a fost izolat pentru că un turist a fost găsit pozitiv la test. Și în România, avem un caz confirmat de coronavirus.

Asta nu înseamnă că trebuie să stăm cu ochii în continuu pe televizor sau pe social media, să ne panicăm și să dăm iama în raftul cu orez. În fața răspândirii virusului, soluția nu este panica, ci pregătirea temeinică, respectarea strictă a regulilor de igienă și a măsurilor de prevenție recomandate. Cum spunea cineva: vrei să te protejezi de coronavirus? Închide în primul rand televizorul!

2 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page