top of page

Protestul – Drept fundamental într-o democrație.


Cinismul și manipularea: Trăsături fundamentale PSD si AUR

În 1771, la Moscova izbucnea epidemia de ciumă. Deși cu întârziere, autoritățile au luat atunci măsuri pentru limitarea răspândirii. Au închis piețele și bisericile, prăvăliile și cârciumile. Sub presiunea evenimentelor s-au dezvoltat teorii ale conspirației și mulți credeau că boala este planul autorităților ca să-I ucidă sau să-I sărăcească.

Vă sună cunoscut? În acest an, cauza pandemiei este alta: un virus. Restricțiile, cam aceleași. Teoriile conspirației, din păcate, sunt identice.

Ce avem în plus în secolul XXI? Avem două partide în Parlament cu mentalitate venită din negura Evului Mediu care se agață cu disperare de nemulțumirile și nefericirile oamenilor, le amplifică exploatând fricile primare ale umanității. Încurajează falsele teorii venite din laboratoarele Sputnik. Aruncă în față tot felul de personaje ahtiate după rating și își pun pe umeri, cu ipocrizie, mantia de falși idoli salvatori.

Întrebarea mea pentru voi domnilor de la PSD si AUR este următoarea:

Dacă alegem să ignorăm virusul, să ne comportăm ca și cum n-ar exista, care este rezultatul?

Vreți transformarea spitalelor în morgi? Pentru că în treizeci de ani v-a durut în cot de sistemul sanitar, de nu avem, azi, nici spitale, nici dotări, nici medici suficienți.

Vreți să rămânem o țară izolată de restul lumii, închisă, cum e Corea de Nord? Nici ei nu recunosc că virusul există.

Sau vreți mai bine să ne întoarceți în Evul Mediu? Vă convine mai mult așa? Vă place să fiți jupâni-oligarhi, într-o Românie sărăcită și needucată?

Doar asta ați cultivat în ultimii treizeci de ani. Distrugerea sistemului sanitar, a educației, a antreprenoriatului. Promovarea non valorilor. Doar asta ați făcut și asta faceți în continuare, cu nerușinare.

Domnilor, lăsați ipocrizia. Trăim într-o lume interdependentă, în care orice bătaie de aripi dintr-un colț al ei are repercusiuni majore în cealaltă parte.

E normal ca lumea să fie nemulțumită de restricții, nimeni nu și le dorește. Doar că sunt necesare ca să scăpăm mai repede de pandemie și să ne întoarcem cu toții, la o viață normală. Respect dreptul la protest. E un drept fundamental. Și îi respect pe cei care au protestat pașnic, au păstrat distanțarea fizică și au respectat măsurile sanitare.

Nu îi respect pe cei care au desconsiderat regulile, pe cei care au incitat la violență și sfidare. Mă refer în special la voi, dragi colegi parlamentari, care ați fost votați să faceți legi bune pentru români și nu să le încălcați.

Clar, nu am niciun fel de considerație, pentru voi, cei care vă luați lumină de la Moscova. Voi care exploatați cu nonșalanță greutățile românilor, care vă cocoțați pe suferința lor.

Combaterea pandemiei este un efort colectiv, iar voi, prin comportamentul vostru, nu doar că nu contribuiți la acest efort, ci comiteți păcatul capital de a vinde iluzia empatiei pentru un share pe Facebook. Nu girez sfidarea; nici a legilor, nici a efortului colectiv. Dar mai ales, nu girez manipularea suferinței în speranța unui câștig politic.

Va mulțumesc!


3 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page