top of page

DESPRE MINE

Bună! Sunt Cristina.

Cristina Rizea

Deputat în Parlamentul României

Buna ! Sunt Cristina Rizea, deputata ta de Constanta

Menirea unui politician este de a-și servi poporul care l-a ales, cu demnitate, bună credință și onestitate.|

Am văzut cum puterea ajunge să te pervertească, am văzut cum interesul de gașcă, de beneficii ajunge să fie pus mai presus de binele comun.


 

Am trecut prin multe experiențe personale dificile, am fost în situații limită pe care nu le doresc nimănui. Momentele acelea m-au determinat să fac tot ce pot astfel încât alții să nu treacă asemenea momente.

M-am implicat în campanii de strângere de fonduri, atât pentru cazuri particulare, cât și alături de asociații precum Inima Copiilor sau Dăruiește Aripi pe care le-am sprijinit în diferite proiecte.

Am inițiat în anul 2016, Campania “Un scutec pentru T.I.N.N.” care a avut ca scop inițial, suplimentarea scutecelor de bumbac folosite pentru nou născuții cu probleme din Secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul Marie Curie. În final, am reușit schimbarea tuturor scutecelor de pe secție (câteva sute), achiziția de pături pentru nou născuți, creme speciale care nu se găsesc la noi în țară, sunt foarte scumpe și se folosesc la copiii care au arsuri grave, un aparat de aspirație secreții, cântare, obiecte de igienă, jucării.

Am fondat una dintre cele mai active comunități RO100 sub egida căreia am inițiat și finalizat cu succes mai multe proiecte civice:

 • campanie de igienizare a pădurii Valu lui Traian, campanie de igienizare străzi, sub denumirea “Strada mea nu e coș de gunoi”;

 • campanie de conștientizare a populației asupra cauzelor și efectelor pestei porcine, și gripei aviare;

 • campanie de sterilizare animale cu sau fără stăpân, în cadrul căreia am reușit să sterilizăm gratuit aproximativ 300 de câini și pisici.

În politică am intrat în anul 2018, fiind primul membru al Grupului de Inițiativă Județean care avea ca scop formarea structurii locale pentru viitorul partid. Am reușit în câteva zile, împreună cu ceilalți patru colegi din GIJ, să mobilizăm peste 150 de oameni pentru a participa la prima întâlnire PLUS din județul Constanța pe 5 ianurie 2019. Acolo s-au semnat peste 80 de adeziuni, pe loc, restul oamenilor aplicând și semnând online.

Deși inițial nu am vrut să îmi asum postul de Responsabil Campanie Europarlamentare, pentru că mi se părea că am prea puține cunoștințe despre Parlamentul European, ulterior m-am documentat, am participat la un training la Bruxelles și am acceptat, din acel moment dedicandu-mi tot timpul meu pentru acest proiect, în reușita căruia am crezut cu toată ființa mea.

Am organizat evenimentul Caravana Candidaților cu participarea a peste 300 de oameni.

Munca, timpul acordat, orele pierdute de lângă familie, toate au fost recompensate pe 26 mai, când Alianța USR PLUS a luat la Constanța cel mai bun scor, atât pe municipiu cât și pe județ.
Asta înseamnă satisfacția muncii tale.

Am intrat apoi în consiliul național, cu votul a 997 de delegați ai Convenției Naționale, și din poziția de membru, și coordonator regional m-am implicat în toate proiectele în care am putut ajuta:

 • maparea/identificarea membrilor PLUS în funcție de competențe;

 • ulterior, împreună cu încă 3 colege, am lucrat la un newsletter săptămânal, care a unit toate comunitățile PLUS pe perioada stării de urgență.

În paralel, am inițiat local două campanii, una pentru achiziționarea de termoscanere pentru spital și ambulanțe și campania mea de suflet, un meniu pentru un bătrân, care a ajutat deopotrivă vârstnicii din localitate, cât și micile restaurante locale, care au putut, astfel, să își țină toți angajații, în majoritate unici furnizori de venituri în familie.

Recunosc că au fost câteva momente în care m-am gândit să renunț. Atunci mi-am adus aminte de vorbele unui bun prieten: să nu crezi că în 30 de ani nu au mai intrat oameni buni în politică. Să nu crezi că nu au mai fost și alții care să vrea să schimbe țara asta. Dar au fost sistematic dați la o parte pentru interesele unui grup restrâns de oameni care au pus binele personal înaintea bunăstării țării.

Am decis să rămân în politică și să muncesc pentru a schimba traiectoria greșită a acestei țări. Candidez, acum, la alegerile parlamentare pentru că văd rădăcina majorității problemelor cu care se confruntă România, în legislația stufoasă, incompletă și învechită, care poate fi ușor interpretabilă în funcție de interesul unuia sau altuia. De aici, se naște birocrația, confuzia și de multe ori absurdul vieții noastre de zi cu zi.

Există multe lucruri pe care nu le știu, dar pot învăța. Printre lucrurile importante pe care le știu este că atitudinea nu se învață. Caracterul nu-i subiect de examen de an sau MBA.

Știu că schimbările se fac în timp și cu pași mici, dar trebuie să luptăm pentru ele și cel mai important lucru demonstrat de mine până acum, e că pot să lupt.

Activitatea mea social-politică

M-am implicat în diverse activități sociale și politice, cum ar fi:

 • Fondator Comunitatea Ro100 Valu lui Traian Constanța

 • Membru fondator Grup de Inițiativă Județean Constanța

 • Responsabil Comunicare și Fundraising PLUS Constanța

 • Organizarea primului eveniment PLUS Constanța cu participarea a peste 150 de oameni

 • Coordonator Județean Alegeri Europarlamentare

 • Am organizat și susținut Training-uri pentru membri înaintea campaniei de strângere semnături, Training pentru Canvassing, Training premergător Campanie Electorală, folosindu-mă de lucrurile învățate la training-ul de la Bruxelles și în cadrul altor training-uri online

 • Am organizat evenimentul „Drumul spre victorie trece prin Constanța” cu participarea a peste 400 oameni

 • Am organizat și coordonat Campania Electorală Europarlamentare la nivel județean, încununată cu succes

 • Am alcătuit, alături de câțiva colegi, listele cu cei 556 delegați pentru Județul Constanța

 • Am organizat cursurile pentru delegații din secțiile de votare

 • Am coordonat Ziua Votului pentru Alegerile Europarlamentare

 • Am organizat Campania de Donare de Sânge județeană PLUS

 • Cel mai important: am reușit să motivez oamenii să contribuie cu timp, bani și alte resurse la realizarea unei campanii electorale de succes la nivelul județului Constanța.

 • Am fost aleasă coordonator regional, în decembrie 2019 și de atunci mă implic constant în activitatea Consiliului Național și în orice proiect în care pot să ajut.

 •  În perioadă stării de urgență, am organizat două campanii: una prin care am reușit să dotăm cu termoscanere Secției de primiri urgențe a Spitalului Județean Constanța, și cealaltă, intitulată Un meniu pentru un bătrân, prin care am reușit mobilizarea comunității, și pe de-o parte, am ajutat vârstnicii cu o masă caldă pe zi, și cu un pachet cu cele necesare pentru masa de Paște, și pe de altă parte am reușit salvarea unui restaurant local, care a putut astfel să își țină toți angajații, al căror job era singura sursă de venit a familiei.

bottom of page