top of page

Amendă, nu închisoare, pentru tinerii vulnerabili!

Drag tânăr,


Dacă ai fumat un joint, nu te vrem la inchisoare. Preferăm reabilitare!


Dragi colegi deputați,


Legile draconice pe care partidele le propun în sfera consumului de droguri încă demonstrează că n-am învățat nimic de la partenerii noștri din lumea civilizată. În timp ce Lumea Liberă și avansată a înțeles că războiul împotriva drogurilor nu poate fi câștigat prin condamnarea victimelor, noi preferăm, din populism nesimțit, să încătușăm viitorul tinerilor noștri.


45% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani au consumat, cel puțin o dată, cannabis. 6,1% din populația României la fel. Cunoaștem beneficiile consumului cu scop medicinal prea bine. Noi, însă, preferăm, în loc de amendă, să trecem la cătușe.


Circa 80% din capturile DIICOT vizează tinerii care consumă cannabis în limita a 5 grame. Este ireal cât de multe resurse alocăm pe pedepse, când am putea lăsa DIICOT să se ocupe de traficanți, de adevărata problemă. E peste puterea de înțelegere a rațiunii, la fel, cum preferăm să investim în măsuri draconice, în loc să investim în centre de reabilitare sau programe de informare și educare.


Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei, deputați REPER, elaborat alături de Vlad Zaha, criminolog la Oxford și expert în politica drogurilor, propune un lucru simplu: să începem să tratăm consumul de droguri drept o problemă de sănătate publică, nu una de politică penală.


Vreau să demontez, cu această ocazie, un mit. Dezincriminare posesiei de canabis strict în limita a 3 grame pentru consum personal nu ar amplifica nivelul de consum. Dimpotrivă, studiile arată că o astfel de măsură ar reduce tentația asociată consumului. Și nu, clar nu ar amplifica traficul. Dimpotrivă, o astfel de măsură permite orientarea atenției și resurselor instituțiilor responsabile către traficanți.


Nu discutăm despre legalizarea canabisului per se, ci despre dezincriminarea posesiei pentru consum propriu în gramaj mic. Practic, excludem pedepsele penale asupra victimelor acestui fenomen, facem tranziția către amenzi și programe de reabilitare și permitem instituțiilor ca, în loc să urmărească puștanii și să le amenințe viitorul, să se ocupe de problema reală: furnizorii.


Sper ca rațiunea, în al nouălea ceas, să învingă. Sper că veți sprijini acest proiect. Mulțumesc!


24 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page